Sneakers schoonmaken en onderhouden

Zolen

De (vaak witte) zool van je sneaker is meestal het eerste waar vuil en vlekken opkomen. Gelukkig is dit ook het onderdeel dat weer het gemakkelijkst wit te krijgen is! Als eerste haal je met een vochtige doek (bijvoorbeeld een theedoek) het meest grove vuil van je zolen. De onderkant (vooral sneakers met profiel) kun je het beste onder lauw water met een afwasborstel reinigen. Vervolgens kun je met een schuursponsje of oude tandenborstel en een klein beetje afwasmiddel de zool weer geheel wit krijgen. Je kunt ook een licht schuurmiddel gebruiken zoals Cif. Spoel de zool goed schoon onder lauw water. Voor de finishing touch kun je met een beetje tandpasta de zool vaak nog net iets witter krijgen. Maak de zool droog met keukenpapier of een theedoek.

Wasmachine

Sommige sneakers kun je gewoon in de wasmachine reinigen. Let wel op met sneakers van leer of met leren onderdelen of gemaakt van suède, deze kun je beter niet in je wasmachine stoppen. Leersoorten kunnen eenvoudig uitdrogen en beschadigen door het vocht en wasmiddel. Synthetische en stoffen (zoals katoen, canvas en linnen) materialen lenen zich het beste voor de wasmachine. Het beste is om de sneaker in een waszakje of kussensloop te doen en samen met wat handdoeken te wassen. Houd de temperatuur zo laag mogelijk, een koud programma is vaak al voldoende. Kies ook een kort programma, maximaal 30 minuten, mochten ze nog niet schoon zijn kun je altijd nog een extra keer draaien. Na het wassen in de buitenlucht drogen, NOOIT in de droger. Je kunt natuurlijk ook een ouderwetse handwas doen als je bang bent dat je sneakers te makkelijk beschadigen in de wasmachine. Haal van tevoren wel je veters en eventuele inlegzooltjes er uit.

Suède

Suède is een leersoort die wordt gemaakt van de binnenkant van leer, hierdoor is het iets minder duurzaam dan normaal leer, maar wel veel zachter en heeft een subtielere structuur waardoor het meer op stof lijkt. Suède is erg gevoelig voor krassen en vlekken. Zelfs een simpele vochtplek kan al langdurig donkere plekken achterlaten. Ook zijn deze vlekken en beschadigingen erg lastig weer schoon te maken of te verwijderen. Maak suède nooit schoon met zeep of ander schoonmaakmiddel, hiermee maak je de problemen alleen maar groter en nog lastiger te verwijderen. Er zijn speciale suèdeborsteltjes te koop. Deze borsteltjes hebben meestal 2 zijden: een ruwe kant om de vlekken en vuil te verwijderen en een zachte kant om de structuur van het materiaal te herstellen. Een rubberen gum (waar je normaal je potlood mee uitgumt) werkt ook prima om vlekjes te verwijderen van suède. Ook is het verstandig om suède te behandelen met een waterafstotende / impregneer spray. Hiermee wordt het suède water- en vuilafstotend. Deze spray is bij iedere schoenwinkel te koop.

Onderhoud

Er zijn ook speciale onderhoudsmiddelen verkrijgbaar om je sneaker schoon te krijgen en goed te onderhouden. De meest bekende zijn de middelen van Crep Protect, Liquiproof en Jason Markk. Deze merken hebben zowel complete schoonmaakkits als vocht- en vuilafstotende middelen. Deze kits bevatten vaak de perfecte borstel en de schoonmaakmiddelen. Ideaal voor de sneakerliefhebber die meerdere paren in de kast heeft staan en dus regelmatig aan de slag moet.

Algemene tips

Sitemap Blogs
© 2024 — thesneaker.nl — development by Harris Software