Nike herintroduceert de beruchte Air Jordan 1 ‘Banned’ colorway

In de jaren ’80 bestonden sneakers al wel, maar het dragen er van was nog lang niet zo populair en gangbaar als tegenwoordig het geval is. Verschillende sneaker historici (ja, die bestaan echt) beschouwen de release van de Nike Air Jordan 1 als hét beginpunt van de moderne sneakercultuur. Het model heeft de manier waarop men naar sneakers kijkt en ze consumeert totaal veranderd.


Wat maakte dit model dan zo bijzonder? Daar zijn een aantal redenen voor aan te wijzen. Laat ons je mee nemen naar het jaar 1985, het jaar dat de Air Jordan 1 op het toneel verscheen. Of beter gezegd, op het basketbalveld. En wel aan de voeten van Michael Jordan, een toen nog onbekende rookie die speelde voor de Chicago Bulls. Al gauw werd echter duidelijk dat de beste jongeman een absolute wereldtopper - en misschien wel de beste aller tijden - zou worden. En uitgerekend híj speelde, in tegenstelling tot alle andere basketballers uit de NBA, op opvallende en gekleurde schoenen.


Hoewel het tegenwoordig misschien lastig voor te stellen is, was het tot die tijd een NBA regel dat alle spelers op witte schoenen moesten spelen. De NBA besloot daarom in 1985 Jordan’s schoenen van het veld te verbannen. Maar Michael Jordan gaf geen krimp, en speelde gewoon door op zijn eigen rood zwarte ‘Banned’ Air Jordans. Nike had zijn back en was bereid elke wedstrijd een boete van 5000 dollar op te hoesten. Deze rebelse houding van Nike en Jordan bleek de ultieme marketingsstunt: er ontstond een totale hype rondom het model. Een ware run op Nike sneakers barstte los, die er mede voor gezorgd heeft dat het Amerikaanse sportmerk het miljoenenbedrijf is dat het tegenwoordig is.


De iconische zwart rode ‘Banned’ colorway is uitgegroeid tot een legendarische schoen. Sterker nog, het is meer dan alleen een schoen – met het dragen van deze sneaker vertegenwoordig je een attitude. En hij ziet er natuurlijk gewoon erg tof uit. En nu, zo’n 30 jaar na zijn verbanning, is de ‘Banned’ colorway weer helemaal terug! De schoen is nog precies zo als het origineel: de upper van de schoen is gemaakt van leer en rust op een witte tussenzool en een rode rubberen buitenzool. Ook vinden we de Nike Air branding terug op de plekken die we gewend zijn. En uiteraard, de legendarische ‘Banned’ colorway is precies zoals toen en ziet er nog steeds gelikt uit. De schoen is te verkrijgen vanaf 3 september. Hou theSneaker.nl dus in de gaten en haal met deze sneaker een stukje geschiedenis in huis.

Sitemap Blogs
© 2024 — thesneaker.nl — development by Harris Software