Adidas beloont Olympische winnaars met eerste 3D-geprinte sneakers ooit

Als atleet wil je altijd winnen. Het Duitse sportmerk Adidas geeft haar atleten nu echter nóg meer redenen om te shinen tijdens Rio 2016. De best presterende Adidas atleten van de Olympische Zomerspelen zullen namelijk door Adidas beloont worden met de allereerste 3D-geprinte sneakers ooit.


“Meedoen is belangrijker dan winnen”. Deze uitspraak gaat nu écht niet meer op. Naast al die betekenisloze medailles, die in de meeste gevallen ergens in een schoenendoos op zolder belanden, hebben de atleten nu de mogelijkheid om in het bezit te komen van de allereerste 3D-geprinte sneaker ooit. Wij zouden er best iets harder voor willen gaan zwemmen of lopen. De schoen toont grote gelijkenissen met de Adidas Futurecraft, de schoen die vorig jaar oktober al met veel bombarie werd aangekondigd als ‘de eerste 3D-geprinte sneaker ooit’. Adidas heeft deze variant echter de passende naam “3D Printer Winners Shoe” gegeven. Is dit alles een teken aan de wand dat de release van de Adidas Futurecraft, de 3D-geprinte schoen ‘voor het gewone volk’, nu dan ook niet lang meer op zich zal laten wachten?

Het meest opzienbarende aan de sneaker is de zogenaamde ‘honeycombed’ tussenzool: een zool doorboord met tunnels waardoor ‘ie doet denken aan de structuur van een honingraat. De ademende Primeknit upper van de sneaker is ook geprint en doet sterk denken aan de Ultra Boost. Adidas heeft aangegeven dat je met de sneakers in de huidige toestand maar liefst 10 kilometer kunt rennen – en dat is helemaal niet slecht voor de allereerste geprinte 3D sneaker ooit. Een coole bijkomstigheid is dat de veters in drie verschillende kleuren komen. Welke? De kleuren die Olympisch succes representeren: brons, zilver en goud!


Voor Adidas zelf is de ontwikkeling van deze schoen een grote mijlpaal; het is de eerste sneaker waarbij ze in het productieproces niet meer hoeven te lijmen of te naaien. Op dit moment – getuige het feit dat je er ‘slechts’ 10 kilometer mee kunt rennen – toont de schoen nog enkele gebreken. En dat is normaal, de schoen is nog in ontwikkeling. Maar plaatsen we deze release in een breder perspectief, dan zal met het oog op de toekomst deze release de sneakerwereld wel eens in haar geheel kunnen veranderen. Wanneer wij in de glazen bol kijken zien we voor ons dat je in de toekomst bij een Adidas winkel naar binnen loopt, waar ze na het opmeten van je voeten een customized tussenzool voor je printen. Dit zou bovendien een gamechanger kunnen zijn in de hardloopwereld en de prestaties van hardlopers naar een hoger niveau kunnen brengen. En nu we dan toch sneakers aan het 3D-printen zijn, dan kan het toch ook niet meer lang duren totdat we thuis zelf sneakers kunnen gaan ontwikkelen en printen?

De eerste gelukkige atleet was de Nieuw-Zeelandse rugbyspeelster Tyla Nathan-Wong, die met de zilveren plak aan de haal ging. Als je zelf niet aan de slag moet op Rio, zul je nog eventjes geduld moeten hebben: er is nog geen officiële release aangekondigd. Het enige wat je tot die tijd kunt doen is theSneaker.nl in de gaten houden voor de laatste updates!

Sitemap Blogs
© 2024 — thesneaker.nl — development by Harris Software